Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Απολεπιστική χειλίτιδα


Πρόκειται για συχνή, χρόνια, επίμονη κατάσταση των χειλέων που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία και η οποία λόγω του αισθητικού  προβλήματος που προκαλείται μπορεί να επηρεάσει τη ψυχολογία του ασθενούς. Η βλάβη χαρακτηρίζεται από απολέπιση του ερυθρού κρασπέδου των χειλέων. Παρατηρείται συνηθέστερα σε άτομα κάτω των 30 ετών, κυρίως γυναίκες.

Σε ήπιες περιπτώσεις παρατηρείται ελαφρά ξηρότητα, απολέπιση και σχηματισμός ραγάδων στα χείλη. Σε χρόνιες βλάβες το ερυθρό κράσπεδο των χειλέων καλύπτεται από ένα παχύ κιτρινωπό επίχρισμα, το οποίο όταν αποκολληθεί καταλείπει αιμορραγική περιοχή.

Ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων οφείλεται σε χρόνιο αυτοτραυματισμό όπως δάγκωμα, διαβροχή με σάλιο, απομίζηση, καθ’έξιν απολέπιση των χειλέων. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο άγχος-στρες και ψυχολογικά προβλήματα.

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου δε φαίνεται να υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με τραυματισμό θα πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενη χρόνια μυκητίαση, ακτινική χειλίτιδα, αδενική χειλίτιδα, υπερβιταμίνωση Α, φωτοευαισθησία. Η βλάβη φαίνεται να εμφανίζεται συχνά και σε ανοσοκατεσταλμένους HIV ασθενείς.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση απολεπιστικής χειλίτιδας είναι υπερέκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, το κρύο, στοματική αναπνοή, μικρόβια- μύκητες και το κάπνισμα.

Η θεραπεία συνήθως αφορά στη χρήση λιπαντικών και αντιηλιακών αλοιφών για ενυδάτωση και προστασία  των χειλέων. Το σημαντικότερο όμως στις πλείστες περιπτώσεις είναι η διακοπή του αυτοτραυματισμού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χορήγηση αντιμικροβιακών, κορτικοστεροειδών ή αντιμυκητιασικών αλοιφών. Ελάττωση του στρες και ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ασθενείς δεν αναποκρίνονται στη θεραπεία καθώς επίσης και περιπτώσεις που υποτροπιάζουν συχνά. Οι ασθενείς αυτοί πιθανόν να επωφεληθούν από κάποιου είδους θεραπεία πλαστικής χειρουργικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου